Велики успех бившег ученика наше школе

Са поносом желимо да истакнемо да је бивши ученик генерације наше школе, Никола Опачак, а данас један од веома успешних младих научника, добитник престижне награде „Лудвиг Болцман“ за изузетна постигнућа у теоријској физици.
Никола наводећи животни пут и постигнућа никада није заборавио своју школу, професоре и другове који су утицали на то да данас буде један од најбољих, у сваком погледу. Зато је прави пример гимназијалца.
Ово је његова кратка биографија :
Рођен је 1994. године у Шапцу где је завршио основну школу и гимназију као ђак генерације, 2009. и 2013. године. У току школовања је истакао интересовање за природне науке, чему сведоче бројне награде из математике и физике на републичком нивоу.  Студије уписује 2013. године на  Електротехничком факултету у Београду, где је сваке године награђиван као студент генерације. Основне студије завршава 2017. године са просеком 9.98, а следеће године, на истом факултету и мастер студије из области физичке електронике са просеком 10.  Током студија је примао стипендију за таленте Министарства спорта и омладине републике Србије и награду BAFA USA. Вољу за научним истраживањем стиче током основних студија и до краја мастер студија објављује 4 рада у међународним часописима.
Докторске студије уписује 2018. године на Техничком универзитету у Бечу из области наноелектронике и фотонике у групи проф. Готфрида Штрасера. Од тада објављује већи број радова у престижним научним часописима попут Nature и Physical Review Letters, a cвој рад презентује на конференцијама у Европи и САД. У току докторских студија учествује као коаутор у неколико пројеката са међународним институцијама, међу којима се истичу Универзитет Харвард и ЕТХ у Цириху.
Никола је завршио докторске студије у јуну 2022. године, при чему је његова докторска дисертација награђена као најбоља дисертација те године у оквиру Електротехничког факултета на Техничком универзитету у Бечу.  Од 2022. до 2023. ради и као истраживач на Универзитету Харвард у групи проф. Федерика Капаса.
2023. у Базелу добија престижну „Лудвиг Болцман“ (Ludwig Boltzmann) награду, коју додељује Аустријско удружење физичара сваке друге године за изузетна постигнућа у теоријској физици. Награда му је уручена као једном од најмлађих добитника тог признања икада.
Од јула 2023. године живи у Цириху, са супругом Анђелом, где започиње каријеру у индустрији као развојни инжењер на примени свог истраживачког рада.