Ученици, запослени и пријатељи Шабачке гимназије – За Богданов живот хуманитарна манифестација

У среду, 22. септембра 2021. године у Шабачкој гимназији успешно је реализована Хуманитарна акција Ученици, запослени и пријатељи Шабачке гимназије –
За Богданов живот, за прикупљање новчаних средстава за Богдана Симића.

Организација овако великих догађаја подразумева прво обавештавање великог броја људи (обавештење је послато у све основне и средње школе, културне, здравствене установе, а били су обавештени и многи појединци, медији… ), давање изјава медијима, онда неко мора и да потпише уплатницу када се новац уплати, остати потпуно анониман овог пута није било могуће, иако је то најлепше и најдраже када су у питању хуманитарне акције и помоћ другима. Када постоји заједнички циљ, уопште није важно ко је организатор, овог пута смо Саша Лазић и ја имали ту улогу, верујем да ће следећи пут бити то неко други, трећи, пети, истакла нам је Биљана Дробњак.
Транспарентност у донацијама је уобичајена, оно што остане скривено јесте да су многи суграђани само дошли да оставе донацију, без да узму и књигу, са речима да желе да књиге остану и да нам помогну да се што више новца прикупи. Ја лично још увек верујем у добро у људима нпр.: једна жена нам је стидљиво на штанду оставила звездицу, да је продамо, јер нема новац а ни књигу… било је те среде и суза и осмеха, а ни киша ни хладноћа нас нису спречили да помогнемо бар мало овом малишану у борби да оздрави, рекао нам је Саша Лазић.
Ове године нисмо могли да у организацију и реализацију саме акције укључимо и ученике, због епидемије, као што нам је то пракса била ранијих година, јер су оваква дешавања добра прилика да ђаци директно уоче и уче по моделу о емпатији, поверењу, подршци, осећању припадности једном народу и систему вредности који је проверен, који их учи пожељним особинама и припрема их за живот и да буду добри људи.
Кад имате сјајан тим око себе, Владу да припреми штанд, Љиљу, Смиљу, Јелену и Драгу да припреме топле напитке и да проверавају како смо и да ли нам нешто треба, директорку као највећу подршку не само око организације (као донатора и дародавца књига и меде да припремимо изглед штанда, обавештењима и позивима за учешће у овој акцији…) већ и веровањем и бодрењем да ми то можемо и да ћемо све успешно реализовати, Јовану, Милана … као и све ученике и колеге који су помогли на различите начине нпр. Љубица Мирковић, наша матуранткиња је дародавац уникатних честитки које смо продавали, а које сама прави, онда успех не може да изостане.
Много људи великог срца је учествовало и помогло, жао нам је што не можемо појединачно и лично да им се захвалимо, некима не знамо ни имена…
Хвала много свим дародавцима, садашњим и бившим ученицима, колегама из наше Школе и других школа, Весни Веселиновић и Синиши Мозетић колегама који су у пензији, родитељима ученика, суграђанима, медијима, рекли су нам Биљана Дробњак и Саша Лазић.

Учешће у овој Манифестацији су узеле и колеге Нада Мирковић (Основна школа „Јанко Веселиновић“), Владо Михајловић и Маријана Карић (Основна школа „Николај Велимировић“) који су организовано довели своја одељења, размењивали и књиге и осмехе и били донатори.
Шабачка гимназија је реализовала и продају књига на страници фондације Буди хуман, где су лицитиране књиге и где су суграђанима понуђени часови (Ане Јеликић, Александре Јовановић, Иване Фирауновић, Станке ел Рабади, Горана Ђурића, Синише Мозетића и персонализовани тренинзи Момира Ђорђића у фитнес центру Топ форм у Шапцу).
Школа је и васпитна установа у којој децу учимо да дељењем постајемо богатији. За Богданов живот се боримо не само новчаним прилозима већ и емпатијом, позитивном енергијом и осмесима. Све то је лековито, рекла нам је Маријана Исаковић, директорка Шабачке гимназије и додала да је различитим акцијама до сада прикупљено преко 1000 евра за лечење овог дечака.
Позивамо све суграђане да се придруже овој манифестацији и да сви заједно помогнемо Богдану да што пре оздрави.