Представљају вам се наше најбоље ученице

Јована Јањатовић, стипендисткиња Министарства просвете за изузетно надарене ученике и студенте, завршила је смер за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику у Шабачкој гимназији. Током школовања, такмичила се из физике и освајала је резултате на државном нивоу. Такође, учествовала је на математичким турнирима у организацији Математичког друштва „Архимедес“.
Њени радови: „Истраживање хаоса у Чуа осцилатору“ и „Пројектовање и дизајн штампане плоче на примеру ЛЕД беџа“ су освојили прво, односно друго место на IEEESTEC конференцији студентских пројеката у оквиру Електронског факултета у Нишу. Јована је полазница семинара електронике у Истраживачкој станици Петници.
Била је део вишемесечног пројекта “На младима клима остаје” у оквиру WWF-a (енгл. World Wide Fund for Nature), светске организације за заштиту природе. Као део омладинске иницијативе GenEco, која је била посвећена подизању свести и мобилизацији вршњака у борби против климатских промена, присуствовала је регионалном форуму младих активиста у Чешкој. У неколико одељења Шабачке гимназије и у Центру за стручно усавршавање на Летњиковцу, Јована је предавањима и радионицама радила на подизању еколошке свести суграђана.
Њен омиљени цитат, написао је Меша Селимовић: „Не постоји неосвојива тврђава. Постоје само лоши освајачи.“ Њиме се често води и мотивише друге да је све могуће уз праву стратегију и довољно рада.