Хуманитарна манифестација ученика, запослених и пријатеља Шабачке гимназије Различити смо и то нас спаја

У Шабачкој гимназији реализована је хуманитарна акција прикупљања слаткиша и играчака за новогодишње пакетиће за децу из Удружења „Да будемо сви једнаки“. Акција је трајала од 3. до 9. децембра 2021. године, а завршена је свечаном доделом пакетића представницима Удружења Милици, Луки и Јовану, 10. децембра 2021. године на Међународни дан људских права у нашој школској читаоници.

 

Сви заинтересовани ученици од првог до четвртог разреда су били донатори, као и већина запослених, а ученице школе су припремале пакетиће заједно са Анђелом и мр Мирјаном Савић, специјалистом дефектологије, представницама Удружења.

Позив да учествују добили су сви ђаци, овог пута ученици нису били заинтересовани за паковање поклона, али су нам неки дечаци помагали у припреми новогодишњих декорација за читаоницу.  Десет последњих година реализујемо ову манифестацију у сарадњи са различитим удружењима и појединцима,  увек са истим циљем да обрадујемо наше најмлађе суграђане и да им честитамо предстојеће новогодишње и божићне празнике… Манифестације као што је ова нам дају велики простор за васпитни утицај, учење по моделу, примену наученог знања, за учење толеранције, емпатије, за јачање мотивације, буђење маште и радозналости, развијање креативности… Усмеравано вођење ученика кроз цео процес реализације неке манифестације тј давање или стварање различитих улога и перспектива, да виде и осете и потешкоће у реализацији су најбоље прилике за учење, оне које им дају нове димензије за радост када се нека заједничка акција успешно реализује што нису одустали, што су некога усрећили или због спознаје да постоје појединци којима је много теже бити део друштва. Идеје је лако реализовати, када имате добре сараднике и њихову подршку, када је исти циљ свима прироритет, рекли су нам Биљана Дробњак и Саша Лазић, који су са ученицима координисали реализацију ове манифестације.

 

Зоран Јовановић, професор математике је имао најлепшу и можда најтежу улогу Деда Мраза, својим оптимизмом и способностима за рад са децом, допринео је да малишани и представници Удружења заиста осете новогодишњу чаролију у нашој Школи, а у  томе су му помогли помоћници Деда Мраза тј. наши ученици, који су малишанима рецитовали, певали, са њима играли, водили их у обилазак школе, поклонили им пакетиће…

 

Симболично на међународни дан људских права били смо у Шабачкој гимназији, где смо преузели новогодишње пакете који су припремили ђаци и запослени ове школе. Изузетно ми је драго што су препознали потребе наших чланова, што су подржали акцију нашег удружења и што су се самоиницијативно одлучили на овај корак.  Морам истаћи да смо се  осећали веома пријатно у просторијама школе. Уз дружење са Деда Мразом и помоћницима Деда Мраза створили смо једну праву празничну атмосферу.

Велику захвалност дугујем колегиници Биљани Дробњак која је научила своје ђаке да препознају праве животне вредности, развију емпатију и толеранцију, истакла је председница Удружења, Ана Вучинић, дипломирани психолог.

Представници Удружења позвали су наше ученике на журку за малишане која ће се одржати 23. децембра, као и да буду волонтери и да члановима Удружења помогну у реализацији неких наредних активности.

 

Удружење после обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом отварањем изложбе „Лепота несавршености“ коју у галерији Културног центра због великог интересовања можете видети и следеће седмице, припрема новогодишњу забаву за своје чланове и кује планове за наредну годину. Упоредо са тим активностима континуирано се спроводе и акција „Сачувајмо Николин корак“ у којој прикупљамо средства за његову рехабилитацију и физикалне третмане и акција „Чеп за хуманост“ у којој скупљамо пластичне чепове. Управо данас смо оператеру предали скоро 1800 кг чепова и добијених 65.000 динара усмерили за набавку специјализованих колица за Раду Грцић из Новог Сада која болује од тешке болести, али је веома породично и друштвено активна и тренутно је на студијама биомедицинског инжењеринга. Позивам суграђане да наш рад подрже или донацијама или волонтирањем, а организације и институције укључивањем наших чланова у своје активности, рекао нам је др Дејан Павловић, члан управног одбора Удружења.

 

Шабачка гимназија је у знак захвалности и сарадње добила постер, настао кроз пројекат Удружења Немамо посебне потребе, имамо потребу да будемо део друштва.