Испод прочитајте све о нашој библиотеци

Библиотека

Библиотека Шабачке гимназије основана је 1858. године као професорска библиотека.

На почетку је бројала око 6000 књига, а данас броји преко 18000 књига. Данас ова библиотека садржи три легата: породице Велашевић, Милића од Мачве и фонд старих и ретких књига. Најстарија страна књига у библиотеци је књига из 1801. године, а најстарија српска књига је књига Пантелије Срећковића из 1863. године.

Ова библиотека је била узор многим касније основаним библиотекама. Идеју о отварању прве штампарије је реализовао песник Владимир Јовановић, професор тадашње гимназије, издавањем недељног листа “Шабачки гласник”, а још касније штампањем чувеног часописа “Звезда” Јанка Веселиновића.

1884. године у Гимназији у Шапцу формира се гласовита књижевна дружина “Поука” са књижницом и читаоницом, као једна од првих литерарних дружина и ђачких књижница у тадашњој Србији. Њен рад се наставља и после Другог светског рада и однеговала је великане писане речи у Србији.

Идеја о Вуковом сабору у Тршићу и обнављање Вукове родне куће, рођена је у Гимназији у Шапцум а довршили су је њени професори Живорад Жика Поповић, Љубомир Павловић и Тихомир Ђукић.

Од њеног оснивања 1837. године, Шабачка гимназија школовала је неколико десетина хиљада младих људи. Неки од њих и њихових професора досегли су највише домете научне мисли и уметничког израза: научници Јован Цвијић, Стојан Новаковић, Љубомир Стојановић, Стојан Бошковић, Павле Поповић, Бошко Новаковић, Милутин Радовановић, сликари Стеван Чалић, Миливоје Николајевић, Милић од Мачве, књижевници Милорад Поповић Шапчанин, Јанко Веселиновић, Лаза К. Лазаревић, Исидора Секулић, Владимир Јовановић, Јован Ђорђевић, Јова Илић, Станислав Винавер, Коста Абрашевић, Душан Матић, Оскар Давичо и многи други.

У Шабачкој гимназији поред организовања бројних такмичења 19. октобра 2007. године организована је и прослава обележавања 200 година школског библиотекартва у Србији уз велику помоћ библиотекара Гимназије Саше Лазића. Гимназијска библиотека је место школских културних дешавања, а наставља даље да се развија захваљујући донацијама бивших и садашњих ученика и професора.