Друга радионица Википедије

Друга по реду радионица Википедије одржана је с циљем јачања сарадње између Шабачке гимназије и Википедије Србије, као и обуке ученика за убацивање чланака на ову енциклопедију. Овај догађај окупио је ученике три одељења I6, II6 и IV6. Професорка Ивана Фирауновић и Небојша Ратковић из Викимедије Србије, који су поделили своја знања и искуства. Они другу годину за редом раде на овој врсти обуке ученика Шабачке гимназије, а од ове године је укључен и професор Синиша Савић. Сарадња између Шабачке гимназије и Викимедије Србије показала се као изузетно плодоносна и инспиративна.
Програм Радионице
Радионица је била подељена у три дела:
1. Увод у Википедију
о Предавање о основама Википедије, њеној структури и значају.
о Објашњење како функционише заједница Википедије и правила писања чланака.
2. Практична обука
о Учесници су се упознали са алатима и платформама потребним за уређивање чланака.
о Радионица је укључивала практичне вежбе, где су ученици имали прилику да самостално креирају и уређују чланке.
3. Дискусија и планирање сарадње
о Учесници су разговарали о могућим темама за будуће чланке и пројекте. Уз договор са професорима наставља се рад на Викибоокс.
о Разговарало се о начину на који гимназија може наставити сарадњу са Википедијом кроз заједничке пројекте и догађаје.
Закључак
Радионица је постигла свој циљ да подстакне интересовање ученика за уређивање Википедије и оснажи сарадњу између Шабачке гимназије и Викимедије Србије. Ова сарадња се показала као веома корисна и значајна, јер је омогућила размену знања и искустава која обогаћују како ученике. Учесници су изразили задовољство стеченим знањем и мотивацију за наставак рада на Википедији. Планира се одржавање додатних радионица и догађаја како би се осигурао континуитет сарадње и унапредила дигитална писменост ученика.