Најновије вести

Tромесечја

Школска такмичења

Гимназијски гласник

Нов број Гимназијског гласника

Секције, приредбе, прославе

ДАН ШКОЛЕ

Отварање ликовне изложбе бивших ученика Шабачке гимназије и Свечана академија "Сви наши"

Red Herring – 09.05.2014. Свечана сала

Чикаго, 1929. Антонио Валентајн био је угледни кријумчар пића, десна рука чувеног Капонеа, све док у његов живот није ушетао Хери Алмонд, певач-заводник. Његовим доласком, идила породичног живота Валентајнових почиње да бледи и многе тајне испливавају на светлост дана.... Ову причу приказали су нам чланови секције за енлески језик – Младен Самарџић, Ђорђе Митровић, Наташа Пантелић, Петар Брковић, Александар Корнарос, Дуња Бурсаћ, Исидора Рувидић, Јована Пантић, Немања Симић, Вук Глигорић, Михаило Лукић и Ђорђе Кнежевић. За музику и светло били су задужени Данае Корнарос и Ђорђе Спремић. Сценарио и режија – Ана Јеликић.

Екскурзије

Екскурзија ученика четвртог разреда

Мала мрсна православна матурска екскурзија

„Ако сам могао да путујем шеснаест сати (сабили су ми се унутрашњи органи), онда има да сачекам десерт.“
„Какав десерт, нећу ово да једем. Рекли су да је неко са другог спрата понео јагњетину, одох!“
Па заиста, након три четвртине дана проведених у „Бане Ковачевић“ путничком, ко се пре може определити за тестенине, а не домаћу српску. Након што смо изборили дозволу за шетњу, у циљу обиласка Риминија, толико нас је понела близина мора да је ноћно купање једноставно било неизбежно. Баш као и неисправни тушеви те смо се у хотел морали вратити са око пола килограма песка у папучама, и код оних мање срећних, патикама.
Одморни и свежи (!) наредно јутро смо се упутили ка Равени. И као што то доликује првој дестинацији пута, сви су били жељни да документују што више. „А сликај ме поред канте. А хајде сад поред овог натписа (шта год значио). А морам и једну са Јеленом, обавезно.“ Ипак смо успели да чујемо занимљиву причу водича о Дантеу, коме је посвећен велики део овог места, и фотографисали његов гроб. Ту смо први пут на овом путовању упознали наше професоре са чарима „селфија“. Неколицина нас је ушла у чувену цркву Сан Витале која обилује импресивним византијским мозаицима, док се већи део ипак определио за одмор у неком кафићу Равене.
„Ова Lemon Soda звучи примамљиво, пробаћу је, шта има везе што је пет евра.“
„Баш си глуп, то ти је кисела вода са лимуном. Боље кад дођеш у Шабац, купи 10 литара „Књаза“ и исцеди лимун.“
Уследио је обилазак Сан Марина, минијатурне државе. Пењући се у круг, мало смо се загубили, а на врх, одакле се пружа величанствен поглед, стигли смо уморни и хукћући баш кад је читава група почела да силази. Ова посета није прошла без шопинга (ту су урачунате и праћке и пластичне пушке, јер забога, то нам баш треба) и уобичајеног набављања повољних парфема.
По повратку у хотел у Риминију, чекала нас је дискотека.
„Знаш можда има ли неко пеглу? Како ћу у изгужваној кошуљи?“
„Ја без пресе за косу нећу моћи, погледај каква сам!“
„Има ли игде у читавој Италији Wi-Fi? Реците ми шифру!“
Све је ово заборављено када смо се препустили чарима дискотеке које су биле праћене скупљањем што више карата за бесплатно пиће, рађањем неких неочекиваних љубави и скакањем уз тактове, нама добро познате, српске музике.
Бесана ноћ нас није спречила да рано ујутру кренемо пут Фиренце.
„Слушам ја све водича, не спавам, само мало жмурим.“
Два и по сата су била посвећена ренесансом обојеним причама о Микеланђелу, Мона Лизи, Галилеју, архитектури, катедралама, куполама, галеријама, рекама, државницима и историји. И све то на плус тридесет. Након тога, стрпљивији део групе је посетио чувену галерију UFFIZI, и изгубио се на неко време у врхунским уметничким делима, а остатак се попео на фирентински торањ одакле се пружа прелеп поглед на читав град, његове ужурбане, веселе становнике, уличне тезге и високе зграде.
„Дај ми воде, жив нисам! Не силазим ја сад одавде три сата. Чекај да дођем себи. Тресу ми се колена. Ау!“
„Are you guys ok? Where are you from?”
„Океј смо савршено. Шабац, my brother, Србија.“
Чувени фирентински сладолед, за који многи кажу да је најлепши на свету, освежио нас је те смо били орни за самостални обилазак. Пицерије, ресторани, продавнице, сувенири, или само плочник – свако је бирао шта му одговара. Неизбежни су били и симпатични разговори са Италијанима.
У новом хотелу, у бањи Монте Катини, чекало нас је његово величанство – базен.
„Разредна, зашто ми не смемо да се купамо? А петица је већ отишла. Није поштено.“
У трку смо бацили пешкире на лежаљке и ускочили у воду.
„Није хладно уопште, хајде ускачите! Ко се најежио, ма нисам, чини ти се!“
„Сад сви скачемо бомбу! Сними нас, па одмах да бацимо то на фејс. Нека виде како нам је супер!“
Наредно јутро нам је донело Пизу. Сели смо на траву, и набили наочари на лице да бисмо могли да саслушамо причу о Пољу чуда, након чега нам је поклоњено пола сата за фотографисање, претежно Кривог торња.
„Реци ми куда да померим руку. Мора да се види да га гурам, разумеш? Треба ми идеална фотографија, за кавер.“
Следећа дестинација била је Верона, град Ромеа и Јулије (који можда јесу, а можда и нису из Италије, а можда и нису постојали, не питајте, нисмо баш најбоље разумели). Морали смо бацити поглед на Арену, у којој су се некада борили гладијатори, а данас је место одржавања великих концерата („Ма, нећу из принципа да уђем негде где је био онај Џастин Бибер, фуј!). Незамисливо је било не видети Јулијин балкон, док су поједини романтици оставили и поруке на зиду, исписујући нека врло важна ( и тајна) имена. Статуа Јулије Капулети, као и увек, послужила је за збијање шале.
„Професоре, пожурите. Треба и ми да се сликамо са Јулијом, доста је било.“
Пут до Лида ди Јесола, искористили смо за певање (ако се то тако може назвати, с обзиром да смо до те тачке већ сви били промукли). Мада, не баш сви. Чекајући да уђемо у хотел, једна од нас се одважила да учествује у караокама, и оставила Италијане у стању позитивног шока, а нас обојила
поносом. „Јесте чули, она је из наше школе!“ , хвалили смо се комшијама из Ивањице. А у дискотеци, шоу! Ученици који енергично скачу уз сваку песму успели су да у игру увуку и професоре, који су се бар на тренутак опустили, те смо се ка хотелу упутили неуобичајено касно. Последње вече ове екскурзије ће се препричавати и остати упамћено и по пар слободних летача, прилично високим терасама и Пакистанцу који хара ходницима са уређајем за мерење буке (Плиз, плиз, ноу хандрид јурос).
Петога дана, као шлаг на торти, стигла је Венеција, до које смо, наравно, приспели бродићем. Са карактеристичним мирисом и грађевинама, оставила је најјачи утисак на већину ученика. Након двочасовне шетње уским улицама ( Зар он стварно мисли да се ми умемо вратити тамо где смо се искрцали? За шта је оно рекао да треба да питамо ако се изгубимо?) коју смо провели фотографишући објекте и мостове, на располагању су нам биле и гондоле и водени таксији. Зборно место је била црква Santa Maria della Salute, у коју смо, за разлику од прошлих генерација, имали прилику да уђемо. Морали смо имати и једну групну фотографију испред цркве (да знају наши професори књижевности да смо пратили на часу кад се причало о Лази Костићу). Време да са брода махнемо Венецији и направимо још пар добрих фотографија – брзо је дошло.
Наредна главна брига је била храна, али нам је наш драги водич изашао у сусрет те смо опустушили локални супермаркет („Нормално да ми све то треба, знаш ти где је Србија, треба седети у бусу толике сате.“) Уз храну и дремку српска граница је стигла неочекивано брзо. Након неколико сентименталних реченица које су нам упутили водич и професори, сви смо се заклињали да ћемо ову, матурску, екскурзију памтити цео живот, не само као освајање Италије, већ и као непроцењиво дружење.
„Ово вече је најбоље, и прошло је било много добро, а и прво је било супер, а ни друго није било лоше.“
Анђелија Тодић, IV-7

Свет роботике

Дан интеркултуралног дијалога

Екскурзија ученика четвртог разреда

Након целодневног путовања и дружења у аутобусу стигли смо у Фиренцу - град са богатом историјом и великим културним и уметничким значајем. Због ових квалитета Фиренца је позната и као Италијанска Атина. На сваком кораку присутна су остварења Ботичелија и Микеланђела, пре свега захваљујући породици Медичи, која је од Фиренце направила тада скупо, а данас непроцењиво, уметничко дело. Поглед на Понте Векио, најстарији и најсликовитији од једанаест фирентинских мостова остао је засигурно забележен у сваком фотоапарату. Посету смо крунисали одласком на видиковац, одакле смо се уверили колико је импозантна купола фирентинске катедрале.

Наредних дана, на реду је био Рим, познат као Престоница света или Вечни град што говори о његовој грандиозности. Векови бурне историје и стално променљивих трендова оставили су траг на архитектуру, тако да смо видели утицаје различитих епоха. Видели смо величанствени Колосеум, чувени Пантеон, Шпанске степенице, Фонтану ди Треви у коју смо бацили по два новчића. Један да се вратимо у Рим, и други да нам се оствари жеља. Изникла из дубина морских легенди, Фонтана ди Треви снагом рељефа осликава моћ и непредвидљиву ћуд воде.

Затим смо посетили Ватикан, најмању државу на свету. У Музеју Ватикана налази се непроцењиво уметничко благо, а најпознатији део је Сикстинска капела са чувеним Микеланђеловим фрескама Стварање Адама и Страшни суд.

Последња дестинација је била Венеција, уз Париз најромантичнији град на свету. Од преко три стотине педесет мостова, видели смо оне најзначајније и најпосећеније- Мост Риалто и Мост уздаха. Са Трга Светог Марка гледали смо дугачку фасаду Дуждеве палате и чули интересантне приче о велелепној Цркви Светог Марка. Додуше, на тргу није било голубова. Видели смо прелепу и нама чувену цркву Санта Мариа Дела Салуте, захваљујући којој је Лаза Костић, уз имагинацију и сензибилитет ствараоца, написао према многима најлепшу љубавну песму.

Слободно време смо углавном проводили у ресторанима, уз специјалитете италијанске кухиње- пице, тестенине, лазање...

Сваке вечери су била незаборавна дружења, углавном у хотелима, а последње вече екскурзије је било највеселије, у дискотеци у Лидо ди Јесолу. Екскурзија је прошла беспрекорно што се тиче дисциплине и договора, што је засигурно један од разлога зашто водич Никола Вучић од свих средњих школа из Србије пристаје да води само Шабачку гимназију. Никола је показао велико знање и страствено је говорио о свим местима и дешавањима, а истовремено нам је постао и сјајан друг. А што се другог водича тиче, добро је познат генерацијама наше школе и сувишно је трошити речи. Довољно је рећи само- Драган Гулић.

Све у свему, екскурзија добија следећу оцену: Одличан (5).

Марко Мозетић, IV_5

Два музеја

Ученици природно-математичког и информатичког смера, друге године су са својим разредним старешинама, посетили два музеја у престоници. Последње суботе у марту, имали су част да обиђу Музеј ваздухопловства и Музеј Николе Тесле. У Музеју ваздухопловства дочекао их је бивши ученик Шабачке гимназије, Огњен Ћалић. Он их је провео кроз све просторије музеја и испричао им детаљан историјат развоја ваздухопловства у нашој земљи. У Музеју Николе Тесле, ученици су могли да уживају у занимљивој причи о животу нашег највећег научника. Такође, неки од њих су имали ту част да активно учествују у демонстрацији рада Теслиних изума. Одушевљење није изостало.

Архива, школска година 2011/12

Свети Сава 2012

Програм:

 • Свети Сава у народном предању
 • Додела награда поводом Конкурса за најбољу кратку причу и песму
 • Представљање Гимназијског гласника

- Свети Сава у народном предању -

Овогодишња светосавска приредба била је посвећена лику светог Саве у народном предању. Ниједна историјсак личност у српском народном предању није доживела такву књижевну обраду као што је то случај са светим Савом. Први митски потези Савиног лика повучени су још за његова живота, да би тај портрет, кроз векове искушења и страдања, кад је колективна инспирација долазила до посебног изражаја, био употпуњаван новим поетско-митским сликама изузетне снаге и лепоте. У већини тих легенди, за које се с правом претпоставља да су настале пре њега, Сава је истиснуо своје претходнике, паганске богове и заузео њихова места. У тим предањима он није историски Сава, син Немањин, него страинско српско божанство које је у легендама добило Савино име, а задржало своје страинске функције. Тај свети Сава путује по српским земљама, учи народ како ће да оре, да меси хлеб, прави сир, сеје лук, направи прозоре.
Драматизацију одабраних предања урадила је професорица Ктарина Бугарчић, а приредбу су извели ученици Шабачке гимназије: Владимир Илић, Драгослав Божић, Михајло Михајловић, Тамара Радовановић, Исидора Костић, Нина Трифуновић, Ивана Петровић, Марина Ерић, Ана Гемовић, Владимир Вукојчић, Милош Мијаиловић и Филип Лукић, уз техничку подршку Луке Савића и Стефана Голубовића.

- Додела награда поводом Конкурса за најбољу кратку причу и песму -

Наградни конкурс наше школе који претендују да постану традиционални ове године су имали нешто мањи одзив. Наиме, на конкурсу за најбољу необјављену кратку причу било је 17 прича, а приспелих песама на конкурсу за најбољу песму било је 18. Награђене песме и приче дате су у равни приближне мисаоне слојевитости и лексичког богатства, прожете честим метафоричним и хуморним доживљавањем животних појавности у нама и око нас. Прочитани радови су тематски разноврсна остварења, али можемо рећи да је љубав доминатна тема дата у најширем спектру значења.
Песме су махом писане у форми слободног, доста разуђеног стиха, који, у најбољим постигнућима, дотиче живот и његову сложеност скоро до друге стране стварности, у неком наслућеном простору и времену виртуелног света! Засад је то само стишани говор поезије, али би се, у даљем стваралачком поступку могао снажније распевати.
Чланови жирија за најбољу песму су господин Крстивоје Илић и професори Шабачке гимназије: Маријана Исаковић и Сузана Живковић, а жири за најбољу кратку причу чине: професор Београдског универзитета, Александра Јерков и професори наше школе, Катарина Бугарчић и Снежана Корнарос.
Први жири је прогласио за најбољу песму “Уредјен неред”, коју је написала ученица одељења III7 филолошког смера – Тамара Филиповић.
Посебно се похваљују аутори песама: “Мило моје” ученица одељења IV1, Дајана Лазаревић и “Тражио сам” ученик одељења III7, Немања Илић.
Жири за најбољу необјављену кратку причу донео је одлуку да је најбоља ове године прича под насловом “Данас”. Аутор приче је ученица одељења III7, Тамара Филиповић.
Жири похваљује приче “Космајска” и “Слушајте ме”. Аутори тих прича су: ученица одељења II7, Ема Одоровић и ученица одељења II2, Катарина Рувидић.
Посебно се захваљујемо спонзорима наградних конкурса: Фармакому МБ и Дунав осигурању из Шапца.

- Представљање Гимназијског гласника -

Одломке из најновијег издања Гимназијског гласника можете погледати овде.

Tромесечја

Недовољан успех на крају првог тромесечја, полугодишта и трећег тромесечја шк 2011/2012. године. Овде можете преузети упоредан преглед успеха по предметима за све четири генерације :

I година

II година

III година

IV година

Извештај о учешћу ученика у еколошкој акцији „Очистимо Србију“

Већ трећу годину Министарство животне средине, рударства и просторног планирања организује еколошку акцију „Очистимо Србију“. Ову акцију су подржале основне и средње школе међу којима је и Шабачка гимназија. Једанаест ученика- волонтера из Шабачке гимназије је 9. јуна учествовало у чишћењу Србије које је у Шапцу организовано на две локације у Шипурским ливадама. Ученици су били вредни, али је сигурно да је од рада на терену важније то што су ученици препознали потребу да се подржи таква акција, што је доказ да је код њих развијена еколошка свест на високом нивоу.

Ученике је предводио професор биологије Тихомир Лазаревић.

Ноћ музеја

Ученици Шабачке гимназије за Ноћ музеја припремили су програм којим су представили знамените личности које су похађале ову гимназију.
Како је назив овогодишње манифестације Ноћ под маскама, посетиоцима су били понуђени на откуп и најлепши ученички ликовни радови и маске.

Организатори програма су педагог школе Биљана Дробњак и професорка Нада Пантелић.

Матуранстки кадрил

У кадрилу којим матуранти широм Европе прослављају завршетак школске године, ове године опробаће се и ученици Шабачке гимназије.
Дана 18. маја тактовима популарног Шишмиш плеса одзвањаће градско шеталиште. Матурска парада почиње дефилеом из дворишта Шабачке гимназије, а цела свечаност трајаће до 13 часова.
У кореографију и кораке кадрила гимназијалце је упутила професорица Весна Савић, а Шапчанима остаје да уживају у смотри младости, лепоте и раздраганости.

Из угла ученика

Матурантска парада 2012

    У петак 18.5.2012. године у Шапцу је први пут одржана Матурантска парада. На градском тргу, тачно у подне, матуранти свих шабачких среднјих школа плесали су кадрил заједно са својим вршњацима из сто градова Европе. Почетак плеса означиле су фанфаре, а затим су се зачули тактови Штраусове композиције "Слепи миш". На крају, учесници су заиграли ужичко коло, а онда је отпочела највећа матурантска журка.

    Иницијатори организовања овог догађаја били су ученици Шабачке гимназије, јер су први изразили жељу да Шабац прикључе широкој мрежи европских градова. Матурантска парада представља, можда, најбољи начин да се означи крај средњошколског образовања, али и јединствену прилику да слика нашег града обиђе свет.

   Тог поподнева Шабац је, свакако, био део Европе.

Излет у Засавицу

Извештај о посети заштићеном природном добру(аутор: Тихомир Лазаревић)

У оквиру Еколошке секције у Шабачкој гимназији, организована је посета Специјалном резервату природе „Засавица“ за ученике I разреда гимназије. За ученике је организована вожња бродићем по речици Засавици у току које су ученици упознати са општим одликама резервата и најзначанијим врстама биљака и животиња као што су риба Umbra krameri (мргуда) која је реткост и у европским размерама, а у Србији је присутна једино на Засавици и биљка Aldrovanda vesiculosa која је сматрана ишчезлом, јер је до јесењих истаживања на Засавици последњи пут у Србији виђена пре педесет година.

У Специјалном резервату природе је у то време била изложба диносауруса у природној величини, па су ученици имали јединствену прилику да дивове из Мезозоика виде уживо и да се фотографишу поред њих, али и да у природном окружењу доживе амбијент из периода Јуре.

Посету заштићеном природном добру су реализовали директор Шабачке гимназије Мирослава Ивановић и професори биологије Слободанка Павловић и Тихомир Лазаревић.

Архива, школска година 2012/13

ПРЕДАВАЊЕ "КАКО ТРЕБА УЧИТИ"

У среду, 13.11.2013. године је у Свечаној сали школе, др.мед.сци Марко Марковић, реализовао предавање на тему Како треба учити. Предавању су присуствовали ученици првог разреда.

ПОСЕТА БЕЛОМ ДВОРУ

Група ученика Шабачке гимназије је 22.10.2013. посетила Дворски комплекс на Дедињу. Кроз обилазак овог велелепног комплекса нас је водио професионални туристички водич који је, упознавајући нас са историјом, уметношћу и културом, помогао да стекнемо и уобличимо слику о величанственим здањима Краљевског и Белог двора, као и Дворске капеле које је посвећена Светом Андреју Првозваном, крсној слави краљевске породице. Након упознавања са Краљевским двором и његовим раскошним салонима као сто су Плави и Златни салон и једним надасве необичним - Салоном шапата, упутили смо се ка Белом двору. У тој шетњи смо обишли један део пространог парка комплекса, уживали у погледу и дивном јесењем дану. Ушавши у Бели двор нашли смо се у Свечаној Сали коју украшава репрезентативни портрет краља Александра, слика која се често види са разних пријема код престолонаследника. Затим смо просли кроз низ салона, Свечану трпезарију и Дворску библиотеку и вративши се у Свечану салу, завршили целокупан обилазак захваљујући коме смо и ми постали сведоци свих лепота овог изузетног споменика српске културе и историје. Марија Веселиновић IV3

Представа "Један клик мења све"

У среду, 30.10.2013. године у 19 сати у Свечаној сали Шабачке гимназије, изведена је форум театар представа – Један КЛИК мења све.
Новосадски хуманитарни центар уз подршку Министарства омладине и спорта, реализује пројекат Буди здрав/а у стварном и виртуелном свету, чији је циљ унапређење психолошког статуса младих, повећана свест младих да препознају и суоче се са ризицима по ментално здравље у контексту све већег преплитања стварног и виртуелног света. Представа говори о дигиталном насиљу, а учешће су узели и ученици наше Школе, који су својим предлозима и сугестијама променили исход представе.
Представа ће бити изведена у још 15 градова у Србији.

Представа "Ја херој"

Представа Ја херој одржана у Шабачкој гимназији 12.4.2013. са почетком у 12:30 је део пројекта у склопу програма међународног хуманитарног права и промоције хуманих вредности.
Прва активност је дводневна обука о међународном хуманитарном праву и ПХВ-у. Прва обука је била за волонтере Црвеног кста, а другој су присуствовали средњошколци који су у другом делу плана требали да учествују у осмишљању и реализацији представе. 
Друга активност представља осмишљање представе. Ђаци који су тад већ упознати, захваљујући обукама с темама, односно друштвеним проблемима који се обрађују у овим програма су имали задатак да осмисле представу која ће носити назив Ја херој.
Поента представе је да осмисле ситуације у којима ће показати важност индивидуе и колико једна индивидуа може да промени потенцијално кобну ситуацију и да подстакне онога ко је погледа да он буде херој, али не са супер моћима, већ неко ко ће пружити помоћ и спречити насиље, а не само стајати пострани, или још горе учествовати у насиљу.
Представа је отпочета спотом If everyone cared – Nickelback. Текст који је у споту је преведен на српски и стављен је титл, како би сви могли да схвате поруку истог. У споту се спомињу људи који су сами, као појединци, учинили свет бољим местом као што су Боб Гелдоф (организовао 1. хуманитарни концерт у борби против глади заједно са много уметника широм света), Нелсон Мендела (први демократски председник Јужноафричке Републике), Бети Вилијамс (добила Нобелову награду за мир јер је повела 2 мирне шетње у Ирској), Питер Бененсон (адвокат који је написао чланак који је инспирисао на оснивање Међународне амнестије).
Један дечак у престави је био херој – тј. он је одгледао тај спот заједно са публиком што га је подстакло на размишљање. Он је прошао кроз неколико ситуација у којима је вршено насиље – породично, вршњачко, над женама, sajber buling као и ситуацију у којој је самовољно одлучио да помогне баки да пређе улицу.
Свака сцена је била замишљена тако да на хумором обојен начин, вршњаци приближе вршњацима како да реше проблеме са којима се сусрећу свакодневно. Идеја целе ове представе је произникла из вршњачке едукације- млади предају младима јер могу лакше да им се приближе, овде смо то применили кроз представу, један занимљив начин у коме млади осмишљају представу за младе јер знају више шта ће се њима допасти и како ће лакше схватити поенту. Хумор је био неопходан, по Нушићевској идеји да сваки друштвени проблем је могуће критиковати кроз смех, на забаван начин, а опет стићи до поенте.
На крају представе сви учесници прочитали податке о насиљу из анкета вршених у задњих неколико година, а представа је завршена реченицом главног лика: Ћутање је спас за насилника. Данас сам ја био херој., и узвиком целе глумачке екипе: Сутра буди ти!
Представи су присуствовали ђаци Шабачке гимназије у свечаној сали, као и неки професори.

Ученици Шабачке гимназије постигли изванредан пласман на PISA тестовима

Programme for International Student Assessment односно PISA истраживање је међународни програм процене ученичких постигнућа.У истраживању 2009. годинеучествовале су укупно 74 земље које чине 87% светске економије. У овом истраживању уместо термина знањекористе се изрази писменост или компетенција:

 • што указује да је реч о оним неопходним и основним знањима, која су неопходна да би ученик могао да настави даље школовање и да би могао да обавља личне и професионалне улоге у којима ће се наћи кад одрасте – значи бити писмен[1];
 • када ученик зна да научено примени значи да је компетентан.

Сви задаци који се налазе у брошурама, нагласак стављају на функционална знања и дају реалне ситуације из свакодневног живота ученика. Основна јединица у PISAтестовима је задатак, који се састоји од стимулуса (у којем су саопштене информације) и питања (која се односе на различите сегменте текста). Отприлике половина питања су затвореног типа, а друга су она где ученик сам формулише одговор тј. питања отвореног типа. Писа тестови мере писменост у области читања, математике и природних наука. Постоје различите дефиниције и тумачења шта је то писменост у овим областима, а PISA 2009 дефинише читалачку писменост као: разумевање, коришћење и размишљање о писаним текстовима да би се постигли лични циљеви, развила знања и потенцијали и да би се партиципирало у друштву.У PISAистраживањима можемо добити одговор на многа питања, на пример, колико су успешни ученици петнаестогодишњаци у интерпретирању информација, да ли знају да пронађу у тексту неопходне информације, да ли могу да их критички разматрају, да ли разумеју различити контекст ...

Када говоримо о математичкој писмености у овим истраживањима, она се описује преко три димензије: математичке структуре знања на које се ослањају проблеми које ученици треба да реше, процеси који су неопходни да би ученик повезао проблемску ситуацију и математички садржај и контекст у којем је смештен проблем. У задацима су четири широке математичке области: простор и облик, трансформације и релације, бројеви и мере и неизвесност.

Научна писменост подразумева поседовање научних знања и њихову примену при препознавању научних проблема, стицању нових знања, научном објашњавању појава и извођењу на чињеницама заснованих закључака о научнорелевантним питањима: научна писменост подразумева и разумевање природе науке као облик људског сазнања и делатности.У нашим школама ове теме се појављују у оквирима наставних предмета биологије, физике, хемије, физичке географије и астрономије. Садржаји на којима се испитује научна писменост појављују се у четири категорије: живи системи, неживи системи, Земља и васиона и технологија.

У све три области постигнућа ученика се саопштавају на скали која је конструисана тако да је аритметичка средина 500, а стандардна девијација 100. Скала постигнућа има шест нивоа, у којима су описане вештине и знања која су неопходна да би ученик решио задатке одређеног нивоа вештине. Један ниво постигнућа има отприлике 70 поена на скали – што нам, с обзиром да је то релативно висок распон, указује да ученици који се налазе на различитим нивоима показују квалитативно различите вештине и знања.

Методом случајног узорка, 35 ученика Шабачке гимназије, 1993. годишта, учествовало је у PISA 2009 истраживању, где сурепрезентовали не само себе, своје родитеље, Шабачку гимназију већ и Србију и то веома успешно.

Када говоримо о читању, показало се да су ученици Шабачке гимназије освојили скор од 550 поена, што је другопласирано место одмах после Шангаја – Кине (чији је скор 556) од 74 земље које су учествовале у овом истраживању. Скор из математике од 529 поена ученике наше школе ставља „раме уз раме“ са ученицима из Јапана ( њихов скор је 520) односно на 8. место листе на којој су, опет, 74 земље. Просечан резултат школе за науку је 536, што у корелацији са осталим земљама учесницама значи да су се наши ученици пласирали на седмо место.

Методологија истраживања подразумева да свакиученик добија брошуре са различитим задацима, а како су они и просторно тј. физички удаљени (на тестирању - сваки ученик седи сам у клупи, а седе једни иза других) било је немогуће да су преписивали.

Све похвале!

[1]Делови текста су преузети из публикације Научи ме да мислим, научи ме да учим, А.Бауцал, Д.Павловић Бабић, Институт за психологију, Београд, 2011.

„THE OLYMPIANS“

Представа на енглеском језику „The Olympians“, одржана је 14.12.2012. у Свечаној сали Шабачке гимназије. Живот богова на Олимпу у 21. веку својим умећем су дочарали ученици IV1 (Тамара Бастаја, Стефан Марковић, Мијат Глигорић, Стефан Станојевић, Ђурђија Лукић и Емилија Таборовић), II6 ( Петар Брковић, Младен Самарџић, Ђорђе Митровић, Наташа Пантелић, Ирина Јовановић и Ана Ђукић), II7 (Александар Корнарос) и I4 (Никола Тодоровић).
За сценарио и режију одговорна је Ана Јеликић. Сценографија и костими су резултат заједничког рада професора и ученика .
Громогласан смех орио се у препуној сали док су давно заборављени „богови“ покушавали да поврате своју популарност међу „смртницима“.

ФЕСТИВАЛ НАУКЕ - извештај

У суботу, 1.12.2012., 13 ученика Шабачке гимназије са професором физике Јасмином Ђокић Јовановић посетило је Фестивал науке у Београду. Ученици су били:

 1. Радоица Драшкић,
 2. Јелена Арсић,
 3. Ксенија Крстић,
 4. Владимир Инђић,
 5. Невена Пајић,
 6. Лука Живановић,
 7. Димитрије Јовановић,
 8. Александар Петрић,
 9. Бојана Вулетић,
 10. Срђан Стефановић,
 11. Младен Ракић,
 12. Предраг Симић,
 13. Дамјан Бећировић,

Ученици су у току троипочасовне посете обишли 4 локације: РК Клуж, СКЦ, Народну банку Србије и театар „Бојан Ступица“. Овогодишњи шести по реду Фестивал науке одржан је под слоганом „Нема теорије“. Посетиоци су могли да виде велики број поставки и чују значајан број популарних предавање из области физике, хемије, математике, биологије, ггеографије, археологије, историје, психологије... Свеопшти утисак је да су организатори доста порадили на развоју фестивала и привлаче све већи број посетилаца. Треба приметити и да значајан број поставки воде ученици основних и средњих школа са својим професорима. Надамо се да ће у наредним и Шабачка гимназија постати учесник, а не само посматрач. Заједнички став свих наших ученика и професора је да су провели један леп дан, сазнали и научили много тога, уживајући у добром друштву и угодној вожњи.

Финансијски извештај

Одлазак на фестивал науке реализован је по идеји Ученичког парламента у сарадњи са директором школе Мирославом Ивановић. Школа је сносила трошкове превоза до Београда и назад за 14 ученика и 1 професора, док је на ученицима било само да плате улазницу по сниженој цени од 330 дин. Захваљујемо се школи што нам је омогућила да посетимо једну од најзначајних научних манифестација у Србији.

Председник Ученичке владе Срђан Стефановић

ПРЕДАВАЊЕ О БОЖИДАРУ КНЕЖЕВИЋУ

У четвртак, 06. децембра 2012. године, са почетком у 19. 00 часова, у свечаној сали Шабачке гимназије одржано је предавање проф. др Радомира Ђорђевића : Филозоф историје Божидар Кнежевић. Предавање је организовала секција Српског филозофског друштва Мачванског округа, а на предавању су говорили и председник СФД Слободан Кањевац, члан управног одбора СФД Јадранка Пешти, филозоф Добрило Аранитовић и председник секције Верољуб Илић.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ

У петак, 23. 11. 2012. године у библиотеци Шабачке гимназије одржана је промоција књиге "У ПРЕДВОРЈУ ПОДРИНСКОГ ПАРНАСА" нашег бившег професора филозофије, библиографа, приређивача и преводиоца Добрила Аранитовића.

Секција СРПСКОГ ФИЛОЗОФСКОГ ДРУШТВА

У суботу, 24. 11. 2012. године, у простору бибилотеке Шабачке гимназије одржан је оснивачки састанак Секције СРПСКОГ ФИЛОЗОФСКОГ ДРУШТВА Мачванског округа. Гости Шабачке гимназије су били председник Филозофског друштва Србије Слободан Кањевац и потпредседник Друштва Раде Калик. За председника Секције је именован професор Шабачке гимназије Верољуб Илић.

Посета делегецаје из Јапана Шабачкој гимназији

У понедељак 22.10.2012. године, је делегација из Јапана, из Фуџимија, града који је побратимљен са нашим градом, посетила Шабачку гимназију. Амбасадор Јапана у Србији, као и његови сународници су показали велико интересовање за наш образовни систем, бивше ђаке и професоре наше школе.

Док чекамо извештај са екскурзије трећег разреда, да се подсетимо како су се провели матуранти у Италији

На екскурзију у Италију од 9.9. до 14.9.2012. године у организацији туристичке агенције Мeтрополистурс из Шапца, ишло је 130 ученика, 7 одељењских старешина, стручни вођа пута, директор Школе, лекар, представник агенције и 2 водича.


Путовање групе ученика Шабачке Гимназије на наградно студијско путовање у Грчку

Поводом обележавања годишњице искрцавања српске војске на Јонска острва Крф и Видо и пробоја Солунског фронта организовано је наградно студијско путовање од стране Министарства рада, запошљавања и социјалне политике у периоду од 23. до 30. септембра 2012. године.

Путовање је било организовано за двадесет четири кадета Војне академије, двадесет четири студента Криминалистичо-полицијске академије, по четрнаест ученика из Панчева, Лазаревца, Владичиног Хана, Смедерева, Чачка и Шапца. Група од четрнаест ученика Шабачке гимназије одабрана је на основу постигнутих резултата из области наставе историје. Са ученицима је као пратилац ишао професор историје Зоран Богдановић.

Првог дана је почело путовање према Крфу да би смо тамо стигли другог дана после подне. Све време боравка на Крфу били смо смештени у хотелу МОН РЕПОС, са пуним пансионом.

Трећег дана, 25.9.2012. године група је посетила „Српску кућу“ и Музеј Срба на Крфу 1916-1918. , после тога посећен је прелепи дворац „Ахилеон“, који је припадао Елизабети II , жени аустроугарског цара Франца Јозефа.

Четвртог дана ученици су присуствовали централној комеморативној манифестацији код Спомен –костурнице страдалих припадника Српске војке и Морнаричког крста на острву Видо. После је дошло до испловљавања на пучину и одата је почаст Плавој гробници бацањем венаца у море.

Петог дана група је присуствовала комеморативним манифестацијама код Спомен – плоче у Гувији постављене на месту искрцавања Српске војске на Крф, локалитету првобитног Гробља страдалих припадника Дринске дивизије и комеморацији код споменика Јанису Јанулису, грчком патриоти који је уступио своју земљу на коришћење српској војсци за опоравак и сахрањивање мртвих. Та два локалитета у малом месту на Крфу које се зове Агиос Матеос.

Шести дан је протекао у одласку са Крфа у Солун. У Солуну су смештени у хотел високе категорије КАПСИС.

Седмог дана група је присуствовала комеморативној манифестацији на Српском војничком гробљу-Зејтилинк у Солуну. Овој комеморацији су присуствовале бројне делегације савезничкох земаља из Првог светског рата.

Осмог дана, који је био и дан повратка у земљу група је присуствовала још једној комеморативној церемонији код Савезничког меморијала у Поликастру, опет у присуству бројних делегација савезничких земаља из Првог светског рата. Након тога уследио је повратак кући. Потребно је рећи да су ученици имали квалитетан смештај, храну и своје слободно време.

Наши ученици су оставили веома повољан утисак на све присутне, нарочито на представнике поменутог Министарства рада, који су их јавно похвалили. Ученици су захвални свима који су им омогућили да буду присутни нечему чега ће се целог живота сећати.

Шабац, октобар 2012.године

Пратилац ученика Шабачке гимназије професор историје Зоран Богдановић

Успех ученика на крају првог полугодишта и трећег тромесечја

Први разред

Број ученика – ПРВИ разред                                 Број ученика који имају позитиван успех – ПРВИ разред             

Сума недовољних оцена – ПРВИ разред                       Похваљени ученици – ПРВИ разред

Други разред

Број ученика са позитивним успехом - ДРУГИ разред       Сума недовољних оцена – ДРУГИ разред                         

Просечан број изостанака по броју ученика - ДРУГИ разред

Трећи

Број ученика са позитивним успехом – ТРЕЋИ разред       Сума недовољних оцена – ТРЕЋИ разред                         

Просечан број изостанака по броју ученика - ТРЕЋИ разред

Четврти

Сума ученика са позитивним успехом – ЧЕТВРТИ разред Сума недовољних оцена – ЧЕТВРТИ разред                         

Просечан број изостанака по броју ученика - ЧЕТВРТИ разред              

ПРОСЕЧАН БРОЈ ИЗОСТАНАКА ПО БРОЈУ УЧЕНИКА

Успех ученика на крају првог полугодишта

Први разред

Број ученика у првом разреду, 2012/13       Број ученика са позитивним успехом - први разред                       

 Сума недовољних, 2012/13       Просечан број изостанака - први разред

Други разред

Број ученика у другом разреду, 2012/13       Број ученика са позитивним успехом - други разред                         

Сума недовољних, 2012/13       Просечан број изостанака - други разред

Трећи

Број ученика у трећем разреду, 2012/13       Број ученика са позитивним успехом - трећи разред                         

Сума недовољних, 2012/13       Просечан број изостанака - трећи разред

Четврти

Број ученика у четвртом разреду, 2012/13       Број ученика са позитивним успехом - четврти разред                         Сума недовољних, 2012/13       Просечан број изостанака - четврти разред

Извештај са првог тромесечја школске 2012/2013

Први разред

Број ученика у првом разреду, тромесечје 2012/13       Број ученика са позитивним успехом - први разред

Други разред

Број ученика у другом разреду, тромесечје 2012/13 Број ученика са позитивним успехом - други разред      

Трећи разред

Број ученика у трећем разреду, тромесечје 2012/13 Број ученика са позитивним успехом - трећи разред     

Четврти

Број ученика у четвртом разреду, тромесечје 2012/13 Број ученика са позитивним успехом - четврти разред     

Просечан број изостанака по броју ученика – 2012/2013. година

Школска такмичења

На републичком такмичењу из историје наши ученици су освојили две треће награде:

 • Иван Микић(2/2)
 • Тијана Ерић (2/2)

На републичком такмичењу из српског језика, у Тршићу, 21. Маја 2012. Године учествовало је 9 ученика Шабачке гимназије из другог, трећег и четвртог разреда.
Постигнут је велики успех: једна друга награда и три треће награде. Следећи ученици су освојили поменуте награде:

 • Филип Милетић III7, II награда
 • Милош Гајић IV7, III награда
 • Тамара Бошковић, II7, III награда
 • Милош Гератовић, II4, III награда

Ранија такмичења

РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ МАТЕМАТИКЕ ОДРЖАНО У НОВОМ САДУ, 17.03 2012
НАГРАДE: ЈЕДНА ПРВА, ДВЕ ДРУГЕ, ЈЕДНА ТРЕЋА

 • 1. НАГРАДА СРЂАН СТЕФАНОВИЋ(3/4)
 • 2. НАГРАДА МЛАДЕН РАКИЋ (3/4)
 • 2. НАГРАДА РАДОЈИЦА ДРАШКИЋ(1/4)
 • 3. НАГРАДА ВЛАДИМИР ИНЂИЋ (2/4)

РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ ОДРЖАНО У СЕНТИ, 21.04 2012.

НАГРАДE: Једна прва, једна друга, две треће

 • 1. награда Никола Опачак(3/5)
 • 2. награда Младен Самарџић (1/6)
 • 3. награда Катарина Станковић (1/5) и Радојица Драшкић(1/4)

Гимназијски гласник

Овде можете преузети издања школског листа, као и погледати наслове које смо издвојили за вас:

јануар 2009
јануар 2012

Школске славе и приредбе

Шабачка гимназија је и ове године свечано прославила Савиндан. Након светосавске химне, ломљења славског колача и поздравне речи директора, приказан је филм који нас је подсетио на богату историју школе, али рекао нешто и о гимназији данас

Обележавање Савиндана је прилика да се сетимо умних и учених људи који су својим радом обележили одеђену епоху. Великана је у нашој култури увек било и биће. Од темеља које је у средњем веку поставио Свети Сава, пут води преко просвећеног 18. века све до романтизма и великог мислиоца Његоша. Данашња приредба је посвећена њему – рекла је Мирослава Ивановић, директор школе.

Полазници радионица за младе Библиотеке шабачке су, желећи да на прави начин обележе 200 година од рођења једног од највећих српских песника, Петра Петровића Његоша, прошле године припремили представу „Ја, Човјек”. Сценарио су написали Марко Мозетић, ученик Шабачке гимназије, и Душан Симић, студент прве године глуме. У представи поред Душана Симића глуме Милица Мијатовић, Наташа Пантелић, Страхиња Благојевић, Филип Хушидић, Ђорђе Митровић, Филип Рајковић, а режирале су је Кристина Арсеновић и Александра Ердевички.

Представљен је 19. број Гимназијског гласника који су у сарадњи са новинарском секцијом, уредиле професорице Станка ел Рабади и Татјана Илић.

Додељене су награде најуспешнијим учесницима литерарних конкурса. За најбољу песму жири (Милица Нинковић, Катарина Бугарчић, Томислав Маринковић, песник) је награду доделио Еми Одоровић, ученици IV7. Друга награда припала је Дуњи Ђерић, III5, a трећа Марку Мозетићу, IV5. Награду за најбољу кратку причу жири (Татјана Илић, Мирјана Јевтић, Никола Радосављевић, професор Филолошког факултета) је доделио Марку Мозетићу, IV5, а награђене су и Ивана Бошковић, III1, и Александра Кокоровић, I7.

Радоица Драшкић, ученик III4, добитник је Светосавске награде због изузетних успеха постигнутих на такмичењима из математике и физике.

ШКОЛА ИЗА ОБЈЕКТИВА

Синоћ је у холу школе, директорка отворила изложбу паноа и Гимназијског атељеа, у склопу обележавања јубилеја. Изложба је стална и може се погледати сваког дана у просторима школе.

ВЕЧЕ ФИЗИКЕ: Ванземаљске цивилизације - научна фантастика или реалност

У сали Шабачке гимназије у уторак, 6.новембара 2012. године, одржано је предавање „Ванземаљске цивилизације – научна фантастика или реалност“. Гост предавач био је проф.др Божидар Вујучић са Департмана за физику, ПМФ-а из Новог Сада. Уводну реч испред Стручног већа за физику и колектива Шабачке гимназије дао је др Мирко Нагл. Заинтересованост за тему потврђена је препуном салом. Поред колега и ученика наше школе, присутни су били колеге физичари и ученици из других школа, заинтересовани грађани, али и представници медија, који су са будном пажњом испратили предавање и презентовали га у јавним медијима.

БРАНИСЛАВ НУШИЋ: ПРОТЕКЦИЈА, ДРАМСКА СЕКЦИЈА

У понедељак, 5. новембра 2012. године, са почетком у 19 часова, изведена је Нушићева "Протекција" у сали Шaбачке гимназије. Драмска секција школе је припремила представу уз помоћ професорке Снежане Корнарос, која је Нушићев текст адаптирала и режирала, и професорке Надежде Пантелић, која је осмислила сценографију и костиме. Уз обиље смеха, публика је аплаузом наградила глумачки састав на крају једночасовног извођења.

ВЕЧЕ ХЕМИЈЕ - ХЕМИЈА НЕКАД И САД

Гости су нам били бивши ученици који се данас баве научним радом. Они су презентовали своје радове, говорили о школи и факултетима на којима су данас.

 • Ивана Машић, Фармацеутски факултет Београд, асистент на фармацеутској технологији.
 • Бојана Подгорац , Фармацеутски факултет Београд, стручни сарадник у фармацеутској кући "Иванчић и синови"
 • Весна Деспотовић , ПМФ Нови Сад, асистент на физичкој хемији
 • Александар Костић , Хемијски факултет Београд, асистент на Пољопривредном факултету на катедри за хемију

Било је то једно успешно вече са занимљивим предавањима, стручно, али и прожето емоцијама и сећањима на школу.

БОЕМСКО ВЕЧЕ, ДРАМСКА СЕКЦИЈА

Сала Шабачке гимназија није могла да прими све посетиоце представе „Боемско вече“ у петак, 2. новембрa 2012. године. Вече посвећено београдској боемији приредила је професорка Снежана Корнарос уз помоћ и подршку проф. Надежде Пантелић. У полусатном програму гледаоци су имали прилику да доживе дух београдске боемије међуратног периода уз незаборавна песничка имена: Милоша Црњанског, Тина Ујевића, Растка Петровића, Тодора Манојловића, Станислава Винавера и Рада Драинца. Програм су обогатили ученици Ликовне и Музичке секције.

ПРОМОЦИЈА ГИМНАЗИЈСКИХ СВЕЗАКА

Промоција четвртих Гимназијских свезака одржана је синоћ у сали Шабачке гимназије. Ученици – аутори представили су своје најбоље истраживачке радове, а публика је уживала и у најбољим песмама и кратким причама са гимназијског Наградног конкурса.
Уредници овог броја Свезака и организатори промоције биле су професорке Милица Јанковић и Станка ел Рабади уз техничку подршку професора Владимира Нинковића и Страхиње Полића.

Отварање изложбе фотографија ПЕЈЗАЖИ

У понедељак, 29. октобра 2012. године у Галерији Културног центра отворена је изложба фотографија Пејзажи. Своје фотографије изложили су професори Шабачке гимназије: Јасмина Ђокић Јовановић, Момир Ђорђић, Наташа Ђурић, Биљана Дробњак и гост из Београда, сниматељ РТС-а Горан Калањ.

Соња Петровић, историчар уметности истакла је да овом изложбом почиње обележавање јубилеја Шабачке гимназије као значајне културне институције у граду.

Директорка Гимназије Мирослава Ивановић изразила је задовољство поводом седме изложбе фотографија професора Шабачке гимназије, а друге по реду у Културном центру.

Тематски разнолика, колоритом веома богата ова изложба потврђује свестраност и даровитост њених аутора.

Контакт информације


Масарикова 13 15000 Шабац
Тел: +381 15 350 286
Fax: +381 15 360 570
Email: sabackagimnazia@ptt.rs