Матуранти

За почетак се упознајте са деловима Правилника о измени Правилника о плану и програму образовања и васпитања за гимназију, „Службени гласник РС – Просветни гласник“, бр. 2/94.

„Матурски рад са одбраном је самостално обрађена тема коју ученик бира изсписка одабраних тема у оквиру једног од следећих предмета: матерњи језик и књижевност, страни језик, социологија, психологија, математика, историја, филозофија, географија, физика, хемија, биологија, област уметности (ликовна, музичка, сценска, филмска).

Сврха је матурског рада да ученик покаже колико влада материјом у вези са темом, у којој мери је усвојио методе и приступ обради теме, како се служи литературом, да ли је оспособљен да анализира, критички размишља и да самостално изрази свој лични став у односу на тему коју обрађује.

Ученик ради матурски рад у току завршног разреда уз помоћ наставника-ментора.

У току израде матурског рада обавезно је организовати најмање четири консултације на којима је ментор дужан да прати рад сваког ученика и пружи му потребну помоћ упућивањем на литературу и избору начина и структуре израде рада... На одбрани матурског рада ученик усмено излаже концепцију свог рада, наводи литературу и друге изворе сазнања које је користио, образлаже посебне методе и поступке којима се користио при изради матурског рада и разлоге таквог избора...

После одбране матурског рада испитна комисија утврђује оцену која се изводи од оцене матурског рада и његове одбране...“

Матурски рад треба веома озбиљно схватити јер је то другачији, озбиљнији облик писменог рада и представља мали научни рад. Зато је неопходно систематично и организовано приступити прво припремама, а потом и самој изради матурског рада уз помоћ ментора. Ментор може бити само наставник наше школе.


За детаљније упутство преузмите следећи линк:


Погледајте пример матурског рада

Овде можете преузети:

Списак тема за израду матурског рада по предметима:

Радови ученика

Овде би требало да прикупимо битније радове ученика. Замолила бих ђаке и професоре да се тим поводом јаве на маил, како би обогатили садржај сајта и дали пример млађим генерацијама.

Генерације

 • Душан Христовић, дипл.инф.ел. БЕОГРАД, dusanhri@yahoo.com
  Јyл 21,2010. у 06:36 am

  Похвале за освојене вредне награде ученицима Шабачке Гимназије на такмичењу 2010.Најбољи професори најбоље гимназије заслужују и најбоље уценике. БРАВО !!! Бивши ђак ове школе из ген.1949.год.ДХ.

 • Танасић Марија, paky021@nadlanu.com
  Фебруар 25,2010. у 02:07 pm

  Најбоља школа...ех,да се врати то време опет бих је похађала!!!п.с. надам се да ћу тамо радити...некада... :)

 • Тијана Ђокић
  Октобар 25,2009. у 08:01 pm

  Када бих поново уписивала средњу школу,то би сигурно била ова,иста...Памтићу је по дружењу,учењу,професорима...она нам је отворила врата,надам се,светле будућности.Позз генерацији'90 и некада одељењу 4-1

 • Владимир Савић, vsvsavic@gmail.com
  Октобар 23,2009. y 08:24 pm

  За време од четири године,хиљаду пута сам сам себе питао шта ми је требало да упишем гимназију?!А сад да ми се врати време у назад,поново бих је уписао без размишљања јер су то за сада мени најлепше године. Поздрав за ИВ2 и најбољег разредног...

 • Нела Мехнмедовић, nelica90@hotmail.com
  Октобар 23,2009 у 05:46 pm

  Најлепша средња у Шапцу....Кроз свашта смо прошли, али остаћемо и упамћени по много чему.... Генерација '90.<3

 • Савић Светлана, cecaasavic@gmail.com
  Октобар 23,2009. y 03:35 pm

  Најбоља школа....!!!Поново бих је уписала...

Контакт информације


Масарикова 13 15000 Шабац
Тел: +381 15 350 286
Fax: +381 15 360 570
Email: sabackagimnazia@ptt.rs